Perceptie = Projectie

 

Een van de uitgangspunten van NLP is: “Perceptie is Projectie”.

“Perceptie is Projectie” betekent zoiets als hetgeen je waarneemt buiten je zelf is een projectie vanuit jezelf. Dit is bekend geworden door Carl Jung.

Wat betekent dit?

Hoe nemen wij onze omgeving waar?

Je zult het ongetwijfeld eens zijn met me als ik zeg dat hoe je de wereld ziet het gevolg is van een complex proces. Alles wat we waarnemen wordt geïnterpreteerd middels onze 5 zintuigen: horen, zien, voelen, ruiken en proeven. Je brein is verantwoordelijk om alle informatie die je binnen krijgt te verwerken, om te zetten in begrijpelijke taal en er voor jou een begrijpelijk en overzichtelijk geheel van te maken.

In onderzoeken is gebleken dat er gemiddeld zo’n 2.000.000 informatie eenheden per seconde op je afkomen terwijl je er maar gemiddeld tussen de 126 en 147 kunt verwerken.

Laat deze getallen eens even op je inwerken!

Omdat we niet in staat zijn al die 2.000.000 informatie eenheden te verwerken, worden deze gefilterd (eigenlijk dus weggelaten) door o.a. overtuigingen, waarden, herinneringen en andere filters die gedurende je leven ontstaan. Dus hoe je de wereld ziet is een projectie die gemaakt is met de informatie die door deze filters is heengegaan.

Het effect hiervan is dat jij dus bepaalt wat belangrijk is voor jou. Als je bijvoorbeeld net een nieuwe auto hebt gekocht, dan zit je daar zo vol van, dat de kans groot is, dat je de dagen erna ineens ontzettend vaak “jouw auto” ziet rijden op de weg. Daar waar je dat tot op heden nooit was opgeallen, zie je ze nu ineens heel vaak rijden!”

Perceptie is projectie betekent dus, dat je waarneemt waar je je aandacht op richt. Of zoals Johan Cruijff ooit zei: “Je gaat het pas zien, als je het door hebt.” Je kan dit principe voor jezelf gebruiken door je af te vragen waar je meer van in je leven wilt zien. Wil je bijvoorbeeld meer geluk ervaren, richt je daar dan op. Zie het geluk als het ware al voor je en je perceptie zal zich erop gaan richten en je zal daardoor meer geluk gaan ervaren in je leven.
 

Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *