Van jezelf houden loont altijd

Van jezelf houden is de basis van een gelukkig en positief leven. De belangrijkste persoon in jouw hele leven ben je immers zelf! Dit is nu het juiste moment om van jezelf te gaan houden.

Kijk in de spiegel en zie écht wie daar staat. Kijk goed in je ogen, peil de diepte van je ziel. Jij bent zoveel meer dan alleen je lichamelijke verschijning.

Weet dat je je hele leven altijd en overal jezelf mee naar toe neemt. Dan kan je maar beter in goed gezelschap gaan! Accepteer daarom alle oneffenheden van jezelf. Niemand is tenslotte perfect. Sterker nog: imperfectie is juist mooi! Denk maar aan het moedervlekje van Marilyn Monroe.

Stop met kritiek op jezelf en bekijk juist alle positieve kanten. Er is genoeg moois aan jezelf te ontdekken. Perceptie = Projectie. Dus als je anders over jezelf gaat denken, gaan anderen jou ook anders ervaren. Je hebt dus zelf in de hand hoe anderen jou zien en behandelen.

Dan is het ook nog eens zo dat je alleen van iemand anders kan houden, als je eerst van jezelf kan houden. Wil je dus een betere relatie, werk dan eerst aan de relatie met jezelf.

Gebrek aan zelfliefde uit zich vaak in een lage eigenwaarde en weinig zelfvertrouwen. Waar je je op focust groeit. Dus je hoeft alleen maar vaak jezelf lief toe te spreken of een complimentje te geven en je gaat vanzelf meer van jezelf houden. Net als een bloem die ook zonlicht en water nodig heeft, heb jij ook aandacht nodig. Eerst en vooral van jezelf.

Een eerste oefening is om wat vaker in de spiegel te kijken. En zeg vervolgens hardop dat je van jezelf houdt. Kijk jezelf diep in de ogen. Wordt verliefd op jezelf! Accepteer al je tekortkomingen.

Wees jezelf bewust van de zelfkritiek die je jezelf gedurende de dag geeft. En zodra je het jezelf hoort doen: draai het om. Maak er iets positiefs van.

Sta stil bij kleine succesjes. Geef jezelf voortdurend schouderklopjes gedurende de dag.

Stop met al die verwachtingen die je de hele dag hebt. Hoe hoger je verwachtingen hoe groter de kans dat je teleurgesteld bent in jezelf. Zonde natuurlijk! Realistische doelen zijn natuurlijk wel goed, maar overspannen verwachtingen zijn uit den boze.

Er is maar één zekerheid in het leven, en dat is dat niets blijft zoals het is. Alles is continu in verandering. Als het goed gaat willen we graag dat het altijd zo blijft, maar dat gebeurt natuurlijk niet. Dus pak het moment als het daar is. Geniet op het moment dat het er is. Leef in het NU. Daar gebeurt het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *